Siyasi Tarih

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünün Siyasi Tarih anabilim dalı, uluslararası ilişkilerin hem teorik hem de tarihsel, uzun erimli perspektiflerden incelenmesinin önemini vurgulamaktadır. Dünya savaşlarından Soğuk Savaş sonrasına, uluslararası diplomasi tarihinden Türk dış politikasına, insan haklarının küreselleşmesinden Avrupa bütünleşmesine, sömürgeciliğin sona ermesinden çağdaş self determinasyon hareketlerine kadar çok çeşitli tarihsel dönemleri ve coğrafyaları kapsayan bir araştırma alanı sunmaktadır. 

Uluslararası sistemin karmaşık yapısını ve küreselleşme etkisiyle ivme kazanan siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel dönüşümünü daha iyi anlayabilmek, hem medeniyetler tarihini iyi bilmeyi hem de çok boyutlu düşünebilmeyi gerektirmektedir. Öğrencilerimiz siyasi tarih anabilim dalı kapsamında verilen dersler boyunca küresel tarih üzerine akademik bilgilerini artırırlar ve Uluslararası İlişkilerin gündemi olan çatışma, küreselleşme, bölgesel işbirliği, uluslararası hukuk ve örgütler gibi çeşitli konularda tarihsel derinliği olan küresel, bölgesel, ulusal ve yerel düzeyde analizler yapmayı öğrenirler. Böylelikle, günümüzü şekillendiren dinamikleri, olayları, aktörleri ve süreçleri daha etkin bir şekilde anlamak için eleştirel ve analitik yetilerini geliştirirler.

Buna ek olarak, Bölümümüzde gerçekleştirilen ders içi ve ders dışı aktiviteler, öğrencilerimize karmaşık meseleleri etkin bir şekilde sunma ve etkili iletişim yetisi kazandırır. Bölümümüzün T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen Anadolu Beylikleri dönemini Uluslararası İlişkiler Teorileriyle canlandırma projesi başta olmak üzere, tarihi olaylara dayanan simülasyonlar ve Diplomasi Oyunu aracılığıyla öğrencilerimiz, ulusal güvenlik, uluslararası toplum ve uluslararası çıkar çatışmasının barışçı çözümü gibi konularda teorik bilgileri uygulamayı öğrenirler. Ayrıca, Siyasi Tarih anabilim dalının davetlisi olarak gelen akademik konuşmacıların Türkçe ve İngilizce dillerinde verdikleri seminerlere katılarak, tarihsel araştırma yöntemleri ve uzun erimli teorik yaklaşımlar konusundaki akademik tartışmaları yakından takip etme imkânı bulurlar. Özetle, Siyasi Tarih anabilim dalı sunduğu dersler ve ders dışı faaliyetler aracılığıyla Uluslararası İlişkiler öğrencilerine hem içgörü (kendini tanıma, dünyadaki konumunun farkında olma) hem de öngörü (olayların gidişatını önceden kavrayabilme ve olaylara yön verebilme) yetileri kazandırmayı hedeflemektedir. 

Menüyü Kapat